Visingsö Fly-In 2022

Första helgen i augusti 2022 och för 28:e gången i rad arrangerade Jönköpings flygklubb Fly-In på ett av Sveriges vackraste flygfält – Visingsö. Många timmars planering och månader av förberedelser ligger bakom. Sedan var det dags för klubbmedlemmarna att samlas på ESSI och börja implementera våra planer i verkligheten. Serveringstältet skulle upp, bild och ljudanläggning skall ställas på plats, några hundra meter av P-platser för flygplan och bilar ska markeras, bana 01/19 ska stängas, helikopterplattan ska fixas, fika för besökare planeras och mycket annat. Fredagen blev en lång dag men alla funktionärer var glada och väntar på lördagen med spänning. Det enda som vi inte kan styra, är vädret. Men prognosen ser hyffsad ut  ”fingers crossed” som man säger.  

Vad är det första man gör när man vaknar på lördag – den stora dagen som vi planerat under många månader? Såklart tittar man på himlen, man öppnar METAR och läser TAF noga och hoppas att vädret håller. Sedan är det dags för en snabb frukost och dom sista små justeringarna. Vi kör en kort briefing och funktionärerna intar sina platser för sina ansvarsområden. 

Flygande besökare strömmar in med sina flygmaskiner. Många roliga historier om flyget runt om berättas, ackompanjerat med brummande motorer – glädje för ögon och öron 🙂

Tiden för inplanerat flyguppvisning med JAS 39, Pitts-S 2-rote, SK 60 börjar närma sig och publiken från hela ön börjar strömma in. Ingen har sett så mycket folk på vårat Fly-In tidigare. Det är alltid häftigt att titta på en flygshow och publiken tackar piloter med varma applåder. 

Trots ganska friska vindar hela dagen har vi räknat in runt 50 flygmaskiner inklusive 2 helikoptrar samt 3 gyro. De flesta, såklart, hade SE registrering, men flera LN samt ett par D kunde man se bland uppställda maskiner. 

På kvällen är det åter dags för Ingrids tipspromenad. Ingrid Svalander, som tyvärr har lämnat oss, har genom åren bidragit väldigt mycket för Visingsö Fly-In och flygklubben. Ingrid, vi minns dig! 

Dag 2 hade vi dedikerat för spaka själv på ön. Och det var många besökare som ville testa den otroliga frihetskänslan som bara fåglar och piloter känner igen 🙂

Stort tack till alla som hjälpte till att arrangera, och som kommit på besök, som visat akrobatik i luften och testat på att flyga. Vi har redan börjat planera nästa års Fly-In och även nästnästa då eventet fyller 30 år! 

Vi hoppas att du besöker oss då

Varmt välkomna!

Visingsö Flygfält ”ESSI 123,500”