Wonderful, wonderful Kopenhagen…

 

20010730 drog vi (C Grerot, präst till yrket, och K Boehl, yrkespilot) på en dagstur till Roskilde/Köpenhamn med SE-KFM. Med oss hade vi en av Jönköpings mer namnkunniga musikprofiler, Olle Widestrand, som aldrig flugit i ett sååå.. litet plan förr! Vi låter honom berätta med egna ord.
En blåsig sommardag 2001 hände det äntligen! Efter att rätt länge tjatat på prästen, som är min kompis i Österängskyrkans arbetslag, så blev det av. Jag skulle få bli passagerare i det lilla Piper-planet och färden skulle t o m gå utomlands! Jag blev jätteglad och talade genast om det för min fru som däremot blev lite tveksam. Jag lugnade henne dock snabbt med orden han är ju präst och så nära himlen vi flyger så händer ingenting… Christer Grerot satte sej vid spakarna med sin co-pilot Kjell på sin högra sida och med passageraren där bak.

 

Målet för turen var Roskilde. Väl uppe i det blå tyckte jag (och jag blev lite orolig) att planet gick på tvären rätt rejält, men ville ju inte göra bort mej genast, så jag sa inget. Av grabbarnas senare snack som jag hörde i lurarna, förstod jag snart att det var helt OK, eftersom det blåste kraftigt från väster och vi skulle söderut. På tvären var alltså en förutsättning för att vi skulle hamna rätt!Att flyga charter är ju en helt annan grej – man ser inget neråt direkt och alla aktiviteter som skall till på en charterresa gör ju själva flygningen rätt ointressant. Första gången jag överhuvudtaget flög var 1947 då jag som 15-åring hade cyklat till gamla flygfältet där man med en DC-trea tog upp passagerare för en rundtur. 15 spänn kostade det hela! När planet lyfte rakt norrut snuddade man nästan Kristinakyrkans torn! Sen har jag varit med om mindre plan några gånger, det minsta hade plats för 7 personer och hade som hemmabas en söderhavsö.

 

Men den här Pipern
var ju mycket mindre
och hade den stora fördelen med fri sikt
åt alla håll och detta
blev en väldig kick!
Lite hoppigt blev det
när vi passerade
genom några moln
men det gjorde det
hela lite mer spännande.Prästen skötte sej
mästerligt och t o m
den grötiga dansk-
engelskan från tornet
klarade han hyggligt,
så vi kom ner mjukt
och fint i Roskilde.

 

Pendeltåg till Köpenhamn med en härlig vegetarisk måltid (vad annat var att vänta) och några shoppingrundor senare var vi åter på tåget. Piper-planet stod kvar och turen hem till Jönköping gick också den jättebra trots att co-piloten var en vanlig dödlig… Väl hemma blev det en tur över stan och när planet smög över Stadsparksvallen såg jag i kåken strax ovanför min fru stå och vinka. Gulligt, va?

 

Ja, en riktig kick blev denna härliga flygtur, och är man nu hygglig och spelar vackert i kyrkan, kanske det kan bli en repris vad det lider..Olle Widestrand, musiker och äkta Jönköpings-inföding