Mot solens och vindarnas ö!

 

”Torsdagen den 24:e juli bar det av. Jag hade aldrig flugit en längre strecka sen nav-övningen under skolningen så lite nervös var jag väl. Strålande solsken och nästan ingen vind var det, så bättre kunde det ju knappast bli. Efter vädercheck på datorn och daglig tillsyn så klämde vi ihop oss jag, flickvännen och några burkar öl i SE-VAS för den långa trapatsen mot Öland. Senaste halvåret hade flygningen varit mest ”rundflygningar över stan” med släktingar och vänner, så därför kändes det väldigt bra att äntligen komma iväg en liten längre bit.
Efter att ha synat varvmätaren under motorchecken extra noga så lyfte vi från Axamo. Det var bana 01 som gällde och klockan var 9 på morgonen. Först en sväng mot Skillingaryd för att hålla sig på kartorna och sedan rakt mot Sandvik/Öland. Med GPS:en avstängd så var det ett finger på kartan hela vägen. Det är ju det man fått lära sig, att följa karta. Tydligen hade det gått in, för 10.30 landar vi på Sandvik gräs/grus-bana i ett lika fint väder som hemma. Ett par hundra meter från flygplatsen ligger havet. Helt underbart.

Vi hann med både Alvars kvarn, bada och en sväng till Borgholm med farsan som passagerare för tankning under torsdagen.

…..

Fredagen var lika fin som torsdagen, kanske ändå bättre. Efter att ha somnat i solen och brännt upp min stackars rygg mestadels av dagen så bar det hemåt. Vid 7-tiden på kvällen styrde vi kurs mot hemstaden. Nu skulle det ju bara vara att följa ”strecket” på kartan fasst åt andra hållet för att komma hem… Detta var ju tydligen inte lika lätt eftersom en stor sol hade parkerat sig framför snurran på Jabirun. Äntligen hade man anledning att dra på sig pilotbrillerna! NU gick navigationen som på räls. När jag ropade upp Jönköping-tornet vid halv nio på kvällen så kändes det rätt tryggt. Några minuter senare så satt hjulen lugnt och fint på bana 01.
Detta var nog bland de bästa dagarna denna sommaren och nästa år ska det bli längre och fler resor!

Erik Svensson