Köpenhamn över dagen

Köpenhamn över da´n!

När vi hade hämtat oss efter Berlin-resan bar det av till Danmark med SE-KFM. Vi gjorde tre likvärdiga leggar, Jönköping till Ängelholm, Ängelholm Roskilde tur och retur, och sist Ängelholm till Jönköping. Med i maskinen var utöver jag själv Kjell Boehl (som välvilligt ställt sina foton i flygklubbens tjänst) och Ulf Olsson. Mellanlandningen i Ängelholm bjöd inte på några större överraskningar. Dock får man vara beredd på att man kan radarvektoreras långt ut över vattnet och samtidigt tryckas ner på låg höjd. Något att tänka på vad gäller när flytvästar ska användas. Anflygningen mot Roskilde smidig. Man brukar få en radial från Sveda VOR som man ska följa fram till fältet. Dock är trafiken i Roskilde minst sagt tät, och man kan ligga på lång final när man får reda på att man är tur tre för landning. Disig sikt gjorde att vi inte såg Köpenhamn under inflygningen, men av den fick vi ju se mera under dagen. Taxi in till Roskilde (ung 120 DKR), där vi blev avsläppta vid en bank för att växla pengar en kort bit före stationen. Sedan löste vi endagsbiljetter på tåget (85 DKR per person) – och var på centralstationen mitt inne i stan på mindre än en halvtimma. En lätt promenad runt om Tivoli tog oss till restaurang RizRaz, där man äter så mycket vegetariskt käk man orkar till fast pris (49 DKR), både varma pastarätter, lasagne, gratänger och kalla rätter. Med magen i alla fyra hörnen släpade vi oss ut på Ströget, Köpenhamns gågata nummer ett, och kollade in kyrkan som blivit en konsthall och krog, alla gatuförsäljarna, de levande statyerna och krims-kramsförsäljarna med minidrakar, spunnet socker och allt annat man snubblar över på Ströget! Vid slutändan av Ströget ligger Nyhavn, Köpenhamns gamla hamn med mysiga hus och tatuerarställen i nästan varje källare.

Eftersom vi redan var piercade till max och helkroppstatuerade kastade vi i stället in en liten tant som gick förbi, bara för att se hur det hela fungerade. Juvelerarbutikerna skyltade med bärnstensfigurer till fantasipriser. Vad sägs om en två decimeter lång veteranbil i bärnsten till det facila priset av ungefär 80000 SKR? Nu började mjölksyran göra sig påmind, men vi fortsatte oförtrutet mot Den Lille Havefrue som Kjell tvunget skulle se och plåta på andra sidan stan. I närheten ligger förresten Frihetsmuseet, stängt måndagar (när vi var där…) som är värt ett besök! Där visas hur de danska motståndsmännen saboterade för tyskarna som ockuperade Danmark under 2:a världskriget. Hemliga radioutrustningar uppbyggda i källarlokaler, sprängämnen, kläder med kulhål från de som inte klarade sig, avrättningsstolparna från Ryvangen norr om Köpenhamn – där nazisterna gjorde processen kort med de som inte ville finna sig i den nya ordningen. Hela museet är en minnesplats för de danskar som förlorade sina anhöriga under kriget, och stämningen där inne är tät och tyst med plats för eftertanke.

 

Efter glass-stopp passerade vi ett hus med kulhål från kriget och hittade Ströget igen, och slank efter en låång vandring in på Vaxkabinettet. Kjell visade sig vara i samma längd som Bush. Men när han ställde sig bredvid Arafat (han med kökshandduken i håret) gick larmet, och vi rörde oss snabbt oberörda in i nästa rum. På hemvägen stannade vi till lite i Roskilde Domkirke, men pga deras mysko öppettider hade vi bara en kvart på oss. Dock hann vi se Christian den IV:s kista i svart sammet med hans svärd ovanpå. Och som vanligt utbröt det en vild diskussion mellan Skåne och Småland om han var den Gode eller Tyrannen. Båda vann. – Landningsavgiften, som nu har gått upp till 105 DKR, betalades, – och vi styrde näsan hemåt igen för att ladda för morgondagens flygning till Stockholm/Bromma! Vill man se Köpenhamn över dan är Roskilde idealiskt, och med en lagom flygsträcka för en dagstur!

Vid knatterbordet Christer G.